rekreacija

Zdrav duh u Tvom telu!

Pre dvadesetak godina u našem su se okruženju sportom bavili samo profesionalni sportisti ili aktivni rekreativci sa izraženom potrebom ili pasijom prema nekom od sportova. To su bili oni što džogiraju na minus petnaest, ili voze profesionalni bicikl na relacijama u dvocifrenim kilometrima. Pre istih tih dvadesetak godina, svi smo hodali mnogo više i kretali se. I u radno i u slobodno vreme, nije bilo kompjutera i online plaćanja nego se do banke hodalo, trčali smo za decom u parku i išli peške u nabavku u supermarket.

Danas je istina život bitno drugačiji, organizacija poslova i dnevnih obaveza svodi se na sedenje u kancelariji i sedenje u autu ili prevozu. Jer vremena je malo, previše obaveza za trajanje jednog dana i u želji da sve stignemo, sebe smo pomalo izgubili. Zaboravili smo kako je lepo da posle posla prošetamo po kraju ako nemamo vremena za reku… vremenom se i navika kretanja izgubila i sad biste vrlo verovatno posle posla radije pozvale komšinicu na kafu nego u šetnju.

I pošto čovek po svojoj fizionomiji nije stvoren da sedi već da hoda, sport nam se nametnuo kao obavezna aktivnost u svim tim već prenatrpanim rasporedima naših dnevnih života. Rekreacija je danas postala potreba, stil života i pomalo odgovorno ponašanje prema sopstvenom telu i njegovom zdravlju.

Pa kad je već tako, onda treba odabrati nešto što volite, što vam prija i što nije velika dodatna stavku na rashodnoj strani vašeg budžeta. Za vas koji na prvi pomen rekreacije kažete ’ne volim teretanu!’ ima tako mnogo zanimljivih aktivnosti za rekreaciju…  Ako vam ne prijaju zatvoreni prostori za vežbanje i ne želite vežbe sa tegovima to ne znači da ne treba da vežbate i da imate izgovor za televiziju i Internet umesto vežbanja. Oblikujte svoje mišiće na Powerplate mašini ili u bazenu uz Aquabic programe. Penjite se po veštačkoj steni na Adi Ciganliji! Pilates je recimo jedna od novijih tehnika vežbanja koja se jako dobro uselila u srca žena koje vole pokret i istezanje. Jeste li probali Pilates? Ako ste ipak godinama aktivi i sve vam je po malo dosadilo, treba vam neko osveženje, letnja sezona je idealna prilika za školu jahanja. Sasvim novi pokret za vaše mišiće i uzbuđenje uz druženje sa životinjama i prirodom. A kad opet dođe jesen, kuglanje je odlična ideja za druženje sa prijateljima i takmičarsku atmosferu, a ostavlja upalu mišića sutradan.

I kao i za sve, ko hoće nađe način, a ko neće nađe izgovor. Načine smo vam obezbedili mi, vaše je samo da nabacite osmeh i kažete život je u pokretu… idem da ga stignem!