putovanja

Zavrti globus!

Putovanja smo zavoleli još iz onog školskog doba kad smo se spremali za ekskurzije i pravili planove ko sa kim sedi u autobusu, ko sa kim spava u sobi i koje boje je kofer tvoje najbolje drugarice. Onda su došla obavezna i unapred planirana putovanja dva puta godišnje sa roditeljima, zimovanja i letovanja. Pred spavanje smo brojali dane unazad do tog velikog datuma kad ćemo glasno reći ’Eno ga moreeee’! Apsolvenstka putovanja u susedne zemlje i studenske razmene ostavile su nam najlepše uspomene u dnevnicima mladosti. Ove su nam emocije zajedničke sa mnogim generacijama… pa setite se samo koliko ste puta čuli priču o vikend putovanjima u Trst vozom od svojih roditelja…

Zašto volimo da putujemo? Šta nas to vodi na nove destinacije, zašto se najbolje odmaramo samo negde van svakodnevnice? Naša prirodna potreba za novim znanjem i iskustvima vodi nas preko granica naših zemalja i već doživljenog, želja za novim gura nas na meridijane o kojima godinama unapred maštamo.

Sa kim najradije putujemo? Porodična putovanja se uglavnom vezuju za parove sa malom decom koji provode svoje odmore u rizortima, ali setite se samo koliko ste puta u Rimu sreli celu porodicu Amerikanaca sa decom koji su na univerzitetu i zajedno istražuju Dolce Vita stil, koriste raspust da provode vreme zajedno i druže se. Bilo da su u pitanju city break putovanja ili prekookeanske ture, društvo za putovanje je ključni faktor. Pripadate li onima koji kažu da najviše vole da putuju sami jer ih tuđe navike na putu sputavaju u potpunom uživanju?

Bilo da su u pitanju kratki izleti, Wellness vikendi ili obilasci evropskih gradova od nekoliko dana, uvek se osećamo obogaćeni i osveženi dok gledamo fotografije sa putovanja i već planiramo letovanja ili porodične obilaske Srbije. I srećni smo što možemo to sebi da priuštimo romantične momente u Toscani uz najbolja vina, šetnju najlepšim ulicama Praga, što možemo da se probudimo u Rimu ili popijemo prvu kafu u Parizu, provedemo Spa vikend u Sloveniji ili otputujemo svi zajeno na more u Grčku.

Pružite sebi ovakve užitke, kupite svoje uspomene, volećete da ih se setite.